woensdag 29 juli 2015

Brandnetels

Grote Brandnetel (Urtica dioica) en Kleine Brandnetel (Urtica urens)

Brandnetels bevatten veel mineralen (vooral ijzer) en vitamines. Van de gedroogde bladeren kan je thee zetten, de jonge scheuten (of bij oudere planten de topjes) worden gebruikt als spinazie of voor soep.

brandnetel
Grote Brandnetel (foto: M.Vleeracker)

Andere netels zoals blauwe en witte dovenetel zijn ook eetbaar maar niet zo lekker. Deze behoren ook tot een andere plantenfamilie (lipbloemenfamilie). De witte dovenetel (Lamium album) en de blauwe of paarse dovenetel (Lamium purpureum) zijn dus nauwer verwant aan keukenkruiden zoals tijm en rozemarijn dan aan brandnetels.

dovenetel
Witte Dovenetel (foto: M.Vleeracker)

dovenetel
Paarse Dovenetel (foto: M.Vleeracker)

Eenvoudig recept voor brandnetelsoep:

Pluk een vergiet vol jonge brandnetelscheuten (met handschoenen!) op een 'propere' plaats (zonder pesticiden, waar geen honden uitgelaten worden,etc.). Stoof een fijngesneden wortel en een gesnipperde ui in een lepel olijfolie tot ze zacht zijn. Voeg de gewassen netels toe en laat nog even stoven tot de netels geslonken zijn (de netels prikken dan niet meer).

Voeg water toe (ongeveer 2 liter) en laat een kwartiertje koken. Peper en zout naar behoefte en fijnmixen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen