donderdag 30 juli 2015

Salie (Salvia)

Salie is een zeer uitgebreide en zeer veelzijdige familie. In Belgie (en Nederland) komt vooral de Salvia pratensis (veldsalie) nog in het wild voor.

Salvia officinalis (echte salie) is de klassieke soort voor gebruik in de keuken en als genezende plant.

Salvia hispanica (chia) is afkomstig uit Mexico. De zaden worden gemalen om brood mee te bakken en bevatten veel proteïne, ze worden ook gegeten als kiemen of geweekt als basis voor energie-drankjes. Chia was een belangrijke voedingsbron voor de Azteken. Niet winterhard, planten worden tot 1,5 meter hoog en kunnen als groen scherm gebruikt worden.

Salvia sclarea (scharlei of muskaatsalie) wordt gebruikt voor parfums en om de smaak van wijn en bier te versterken. Tweejarige, winterharde plant.

Scharlei
scharlei - blad (foto: M.Vleeracker)

Salvia pratensis (veldsalie) Overblijvende plant, zeldzaam in het wild in België en Nederland.

salvia pratensis
veldsalie (foto: M.Vleeracker)

Salvia apiana (witte salie, rooksalie of Californische salie) is een heilig kruid voor de Noord-Amerikaanse indianen en wordt nog steeds gebruikt bij meditatie en zuiveringsrituelen (smudging)

Opmerking : Grijze salie, Woestijnsalie of Big Sagebrush is een plant van de Artemisia familie (Artemisia tridentata).






Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen