zaterdag 1 augustus 2015

Gewone Vlier - Sambucus nigra

Er zijn verschillende soorten vlierstruiken, de gewone vlier (Sambucus nigra) is degene die we nodig hebben, verzeker je ervan dan de bladeren 3 tot 7 deelblaadjes hebben. Zijn het er meer (7 tot 11) dan heb je te maken met de zeldzame kruidvlier (Sambucus ebulus), de bessen van deze soort zijn ook zwart maar giftig (evenals de bloemen en bladeren). Een derde soort, de trosvlier (Sambucus racemosa) wordt vaak aangeplant als sierstruik en heeft rode bessen die volgens sommige bronnen ook gekookt eetbaar zijn.

vlierbes
Vlierbes (foto:M.Vleeracker)

Vlierbessensiroop
Pluk de bessen aan niet vervuilde struiken (niet op een industrieterrein of langs een drukke weg). De zwarte bessen zijn rijp in september-oktober. Rauw zijn ze licht giftig (1 of 2 proeven kan geen kwaad, meerdere veroorzaken braakneigingen en dergelijke) maar gekookt zijn ze eetbaar en heel gezond (o.a. rijk aan vitamine C).

Vergeet geen schort aan te trekken en eventueel handschoenen om het sap te persen want huid en kleding krijgen er zwart-blauwe vlekken van. Was de bessen en rits ze van de steeltjes met een vork. Eventuele groene of beschimmelde bessen verwijderen. Laat ongeveer 10 minuten koken in een bodempje water. Giet door een fijne zeef of een neteldoek en breng opnieuw aan de kook (gebruik een brede open pan zoals voor confituur). Voeg dan suiker toe aan het sap. Ongeveer 500 g suiker per liter sap, dit is 500g tot 750g per 1500g bessen. Je kan gewone kristalsuiker gebruiken of rietsuiker of kandijsuiker. Eventueel wat citroensap toevoegen helpt voor een betere bewaring. Je kan ook een takje tijm in de flessen steken (dood bacteriƫn). Laat nog 15 minuten koken en giet in flessen, sluit onmiddellijk af en bewaar droog en koel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten