vrijdag 7 augustus 2015

Pepino - Solanum muricatum

De pepino is een overblijvende plant afkomstig uit Zuid-Amerika. Bij ons wordt hij meestal als éénjarige gekweekt maar wie de ruimte heeft kan de planten binnen laten overwinteren en in het voorjaar verpotten, ze geven dan vroeger vruchten in het volgende jaar.

Niet te diep zaaien in vochtige zaaigrond in het vroege voorjaar. De grond licht aandrukken. Het bakje eventueel afdekken met vershoudfolie of een glasplaatje om vochtig te houden. Op een warm plekje zetten (bv. bovenop de verwarming). Kiemt na 6 tot 10 dagen (afhankelijk van de temperatuur).

Na de kieming op een zonnige vensterbank zetten en in aparte potjes uitplanten wanneer de eerste 2 echte blaadjes te voorschijn komen.

In volle grond uitplanten of buiten in potten (minimum 25 cm diameter) na de laatste vorst (eind mei). De eerste bloemen verschijnen ongeveer 4 maanden na het zaaien, de vruchten zijn rijp na nog eens 2 maanden.

De vruchten kunnen verschillende vormen hebben van rond tot eivormig. Ze zijn rijp wanneer ze geel worden (met paarse strepen), ze voelen dan nog vrij hard maar je kan ze lichtjes indrukken en ze hebben een fijn aroma. Ten laatste plukken voor de eerste vorst en eventueel laten narijpen op het aanrecht (zoals tomaten). Ze zijn nog lang houdbaar (van enkele weken tot zelfs maanden) in een koele berging

Geen opmerkingen:

Een reactie posten