vrijdag 14 augustus 2015

Wilde Lijsterbes - Sorbus aucuparia

De lijsterbes is een boom uit de rozenfamilie. Er bestaan tientallen soorten van waarvan vele worden aangeplant als sierboom. In Belgiƫ vinden we vooral de wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia). De bloemen bloeien in mei, de bessen (eigenlijk een steenvrucht) zijn rijp vanaf augustus.
De vruchten zijn licht giftig, tenzij ze gedroogd of gekookt worden (of indien je de pitjes eruit prutst). De smaak is eerder bitter (zoals marmelade), indien je dit wat wil verzachten kan je wachten met plukken tot na de eerste vorst (maar dan zijn de vogels je misschien voor geweest...) of je kan de vruchten een nacht laten weken in water met een lepel azijn. Je kan de bessen ook een dagje in de diepvries stoppen voor gebruik. Ze bevatten veel vitamine C. Gedroogde bessen kunnen worden gebruikt als koffiesurrogaat of om op te knabbelen tegen heesheid.

Lijsterbes (foto:M.Vleeracker)


Lijsterbessengelei

Om gelei te maken laat je de bessen koken tot ze zacht zijn, afhankelijk van de hoeveelheid kan dit 20 minuten tot een half uur duren. Wil je heldere gelei dan laat je het sap gewoon uitdruppelen (bijvoorbeeld door een neteldoek), wil je liever jam dan druk je de pulp mee door een fijne zeef. Je kan ook de helft lijsterbessen en de helft appels gebruiken. Het sap terug aan de kook brengen en de helft van het gewicht aan kristalsuiker toevoegen (1 kg sap = 500g suiker). Nog 5 minuten laten koken, in propere potjes gieten en onmiddellijk afsluiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten