woensdag 25 mei 2016

Meyer Citroen

Na maandenlang wachten is mijn bestelling van Vreeken's Zaden vandaag toegekomen: een Meyer Citroenboom. Dankzij de geweldige inpakkunsten van deze winkel is de plant aangekomen met zowaar drie rijpe citroenen!


Frank Nicholas Meyer was een Amsterdammer die in het begin van 20ste eeuw emigreerde naar de Verenigde Staten. Hij ging in Aziƫ op zoek naar nieuwe, economisch interessante planten. In 1908 ontdekte hij in Beijing (Peking, China), een voor de westerse wereld onbekende citrussoort en gaf er zijn naam aan: de Meyer Citroen.

De Meyer Citroen (Citrus x jambhiri 'Meyer' of Citrus Meyerii) is een kruising tussen een citroen en een sinaasappel of een mandarijn (onzeker). De smaak is veel minder zuur dan die van een klassieke citroen en de kleur is meer goud dan geel. In de Verenigde Staten is de plant een tiental jaren geleden  populair geworden dankzij de recepten van Martha Stewart. De reden dat deze zoetsmakende citroen niet in de winkels wordt aangeboden is vooral de dunnere schil en de sappiger vruchten waardoor het vervoer heel moeilijk is. De dunne schil maakt ze dan wel weer lekkerder want ze hebben niet de dikke,witte, bittere binnenkant van een gewone citroen.

De plant is afkomstig uit China waar het ook wel eens kan sneeuwen en hij is dus redelijk geschikt voor ons klimaat. Temperaturen tot net onder het vriespunt zou hij moeten overleven.  Hij bloeit het hele jaar door, maar de grootste oogst valt in de wintermaanden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten