Zaden en Zaaien

Zaden te koop
Witte Salie (zaden geoogst in België) : 3€ voor 25 zaden
Kroonerwt salmon-flowered  (zaden geoogst in België) : 2€ voor 15 zaden

verzending 1 € tot 50g of volgens tarieven bpost, betalen met bankoverschrijving, wie geïnteresseerd is kan een mailtje sturen naar artsandherbs @ gmail.com

F1-Hybride
Zaden die verkregen worden door kruising van twee ouderplanten om bepaalde eigenschappen te verkrijgen, bijvoorbeeld een bloemkleur of gele vruchten of weerstand tegen een ziekte. Neem je zelf zaden van deze planten dan weet je niet wat het resultaat zal zijn, de bloemkleur kan bijvoorbeeld veranderen. Een zogenaamde F1-Hybride wordt verkregen door bijvoorbeeld planten met de hand te bevruchten en ze kunnen ook biologisch gekweekt worden. Of zaden F1-hybriden zijn heeft dus niets te maken met genetische manipulatie maar met (al dan niet spontane) kruisingen. De meeste F1 zaden voor groenten worden echter ontwikkeld voor de tuinbouwers en de verkregen eigenschappen zijn niet altijd nuttig voor keukentuintjes (voor een tuinbouwer is het bijvoorbeeld belangrijk dat alle bloemkolen tegelijk oogstbaar zijn, in je eigen tuin is dat juist een nadeel).

Zaadvaste planten (heirlooms/open-pollinated)
Planten waarvan je zelf zaden kan verzamelen, de planten die hieruit voortkomen hebben dezelfde eigenschappen als de ouderplant. Naargelang de familie waartoe de planten behoren kunnen er echter wel spontane kruisingen voorkomen. Verschillende spinaziesoorten kruisen bijvoorbeeld gemakkelijk met elkaar, erwten en sla doen dit nauwelijks. Planten die afhankelijk zijn van de wind en van insecten voor de bestuiving zullen veel gemakkelijker kruisen dan planten die aan zelfbevruchting doen.

Landras Planten die zich op natuurlijke wijze hebben aangepast aan de omstandigheden van hun leefgebied. Zaai je bijvoorbeeld verschillende soorten spinazie door elkaar dan gaan een aantal planten het veel beter doen dan anderen, afhankelijk van de weersomstandigheden en de plaatselijke bodem. Doe je dit ieder jaar opnieuw en neem je telkens zaden van de sterkste planten dan ontstaat er (ook door spontane kruisingen) een ras dat zeer goed aangepast is aan jouw tuin maar het misschien niet zo goed zal doen 100 km verderop.

Winterzaai Zaaien in de late herfst of de winter in zaaibakjes buiten op een beschutte plek zodat de zaden in de lente kiemen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten